Vintage looks
Er zijn veel verschillende soorten vintage looks. Wat bepaalt nou eigenlijk een vintage look? Wanneer ik foto’s onder ogen zie ik direct of iets vintage is of retro, maar waaraan zie ik dat eigenlijk? Wat geeft je die onmiskenbare jaren 50 vintage look? Iedere periode heeft zo zijn eigen stijl waardoor je eigenlijk vrijwel direct ziet dat de jurken, pumps en kapsels niet thuis horen in de 21e eeuw. Toch is het lastig om DE vintage look te omschrijven. Dat klopt natuurlijk ook want in 80 jaar vintage mode is er natuurlijk wel het één en ander veranderd. Misschien dat je na het lezen van de verschillende stijlen tot de conclusie komt dat je een echte jaren 70 girl bent, of dat de vintage look uit de jaren 40 beter bij je past.
Vintage looks jaren 20
Vaak zie je aan de zwart wit foto dat het om een echt oude foto gaat. In de jaren 20 waren kleuren foto’s zeldzaam. Wel werden sommige foto’s achteraf ingekleurd, met de hand, maar juist door die techniek kun je een foto goed dateren. Wat verder opvalt aan de jaren 20 vintage look zijn de kapsels, vaak in een knot, die asymmetrisch onder een klein hoedje uitsteekt. Dat hoedje is ook heel typerend, namelijk zo’n hoed zonder rand die als een bloempot op je hoofd gedragen wordt. Je moet bij een dergelijke hoedje veel aandacht besteden aan je kapsel en je make-up anders ziet zo’n hoedje er niet uit.
Veel make-up heb je niet nodig want de vintage look is een beetje boyisch. De jurken uit de jaren 20 zijn vooral lang, naar onze begrippen (destijds was het een schande dat je enkels zichtbaar waren, kun je nagaan). Lang en recht, vaak met franjes aan de onderkant en halverwege. De dames hebben ook niet zo’n zandloper figuur als dat we gewend zijn van de Hollywood sterren in de jaren 50. Ideaal dus voor dames met een sportief uiterlijk, dat wil zeggen weinig borsten of billen, maar ook wanneer je wat voller bent en minder taille dan je zou willen, dan is zo’n typische flapperdress uit de jaren 20 de perfecte vintage look voor jou.
Vintage looks jaren 40
In de aanloop na de tweede wereld oorlog zie je in de mode de crisisjaren terug. De rokken zijn recht om stof uit te sparen en veel jurken en rokken zijn gemaakt van legerstof. Mantels doen grof aan en de rechte rokken en hoog gesloten bloesjes doen allemaal een beetje preuts aan. De make-up is minimaal. De haardracht is ongelofelijk stijf: zo’n enorme krul op je hoofd als kuif. Je ziet bij wijze van spreken de rollers nog zitten ( ik heb een tijdje geprobeerde de roller als accessoire in de mode te brengen, want waarom zou je zo’n leuke roze schuim roller eruit halen? Ook de rollen met prikkels die je met een speldje moest vastzetten, hebben een onmiskenbaar patroon dat best modieus kan zijn. Toch zie ik alleen nog de roller in beeld komen bij vrouwen in peignoir met masker die opgeschrikt worden bij hun avond-of ochtendritueel. Nog steeds vinden vrouwen het vreselijk wanneer hun man hen in dergelijke staat ziet).
Vintage looks jaren 50
Hier hoef ik niet over uit te wijden, want dit is de look die menigeen op zijn netvlies heeft als hij denkt aan vintage mode: popperig, kunstmatig maar bloedmooi en sexy en dat dankzij veel make-up en ingesnoerde tailles. Een volgende keer zal ik er wat meer over vertellen en de jaren 60, 70 en 80 uit de doeken doen.