Combineren met pasteltinten
Combineren met pasteltinten is niet moeilijk. Pasteltinten zijn namelijk de superlichte zusjes van het gewone kleurenpalet. En net zoals je combineert met rood, geel of blauw, combineer je ook met roze, lichtgeel en lichtblauw. Hoe je dat doet, hangt af van je smaak en de sfeer die je wil creëren. Want gebruik je contrasterende kleuren of juist complementaire kleuren? Of combineer je lichte met donkere kleuren of houd je meer van kleur tegen kleur? Hierna een korte uitleg over kleuren en kleureneffecten. De regels over kleur gebruik gaan vooral over de gewone kleuren. Daarom vergelijk ik ze vervolgens zelf met combinaties in pastel en trek mijn eigen conclusies. Want vroeger was blauw met groen bijvoorbeeld not-done (“dat vloekt”), maar tegenwoordig kan alles. Kwestie van durven en goed kijken en voelen. Want kleur doet meer met je dan je denkt.
Contrasterende pasteltinten kunnen best
Wat geldt voor de primaire kleuren, geldt natuurlijk ook voor pasteltinten: een contrasterende kleur is de tegenovergestelde kleur. En als je niet weet wat een tegenovergestelde kleur is, dan moet je in gedachte maar een driehoek maken van rood geel en blauw. Aan de schuine zijde vind je oranje, groen en paars. Tegenover rood ligt groen. Dat zijn dus eigenlijk contrasterende kleuren. Meng je die kleuren, dan krijg je bruin, omdat ze elkaar aanvullen. Het effect is dat wanneer je deze kleuren combineert, beide kleuren feller lijken daarom legt de slager een groen takje naast zijn rode biefstukje). Een rood jurkje met groene panty’s? Ik zou het niet wagen. Maar een roze jurk met lichtgroene sjaal? Hmmm, waarom niet? Of een hemelsblauwe halterjurk met zalmkleurig ceintuur? Blijkbaar gelden de regels voor pasteltinten niet, of is het effect anders. Helemaal wanneer je de complementaire kleur niet als pasteltint neemt, is het effect super retro. Dus een rose petticoat met een knalgroene top of een Lichtblauwe swingdress met een knaloranje handtasje.
Kleur tegen kleur
Dat is wat anders dan ton -sur-ton, waarbij je verschillende tinten van een zelfde kleur gebruikt. Dit kun je bij pasteltinten natuurlijk ook prima toepassen, maar bij kleur tegen kleur, combineer je met naast elkaar liggende kleuren dus rood met blauw, paars met rood, rood met oranje, oranje met geel, geel met lichtgroen, groen met lichtblauw etc. Het is een kwestie van smaak, maar ik denk dat je de lichte pasteltinten prima kunt koppelen aan hun donkere broertjes of zusjes. Vooral geel met lichtgroen vind ik een echte lente combinatie.
Prints met pastel
Pasteltinten lenen zich ook prima als achtergrond voor prints, strepen en stippels. De print mag dan best een felle kleur hebben, de pastel kleur zorgt voor een harmonieus, niet schreeuwerig geheel. Veel vintage jurkjes maken hier gebruik van. Mooie zachte, zomers aandoende tinten met daarop een contrasterend biesje.
Spelen met kleur
Blijft spannend. Veel mensen vinden het maar eng. Vooral degene die vanaf de kleuterschool niet meer gekleurd of geverfd hebben, vinden het lastig om kleur te bekennen. Ben je er zo eentje? Wees dan gerust, want je bent in goed gezelschap. Maar probeer gewoon eens verschillende kleurtjes uit. Doe het per seizoen, dus pastel voor de lente, primaire kleuren in de zomer, brons en goudbruine aarde tinten in de herfst en mee zwart/wit/grijs voor de winter. Of juist omgekeerd, want kleuren beïnvloeden je stemming. En word je behoorlijk depri als de blaadjes gaan vallen, dan zou het best eens kunnen dat een beetje kleur je weer kan oppeppen. Pasteltinten dus!